Nieuws

Doe jij en je collega’s samen aan beweging?

Op 7 maart was een bijeenkomst Voeding bij Recreatiesport van de Nederlandse Vereniging van Diëtisten. Deze bijeenkomst vond plaats bij FrieslandCampina in Wageningen. Verschillende deskundigen gaven een presentatie over sport, herstel, de rol van zuivel en een presentatie over de rol van de diëtiste bij voedingsadvies aan sporters. Daar zaten bijzonder interessante weetjes tussen.

Bijvoorbeeld: duursporters hebben een lagere hoeveelheid eiwit nodig dan krachtsporters. Maar, niet overdrijven als je recreatief sport. Een ander voorbeeld is het vochtgebruik. Wist je dat 1,7 procent vochtverlies al een behoorlijke nadelige invloed op je prestatie heeft? Zeker belangrijk om in de gaten te houden als je een wedstrijd gaat spelen.

Wanneer je sport, is het belangrijk om een gezonde basisvoeding  en voldoende vocht te gebruiken. Alleen, wat is voor jóu gezond? Ook is de timing van de maaltijden belangrijk; bedenk dat je niet lekker kunt sporten met een volle maag. Of met een lege.

Voor herstel na het sporten is 20 gram eiwitten viermaal per dag voldoende. Je kunt daarbij denken aan een bakje kwark met een hand noten of een warme maaltijd met 100 vlees. Daar zit je dus vrij snel aan.

Als je ’s avonds hebt gesport, gebruik de laatste maaltijd met 20 gram eiwitten voor het slapen gaan. Zo heb je tijdens de nacht voldoende eiwitten voor herstel van je spieren.

Je ziet dat de eiwitbehoefte per persoon, per sport en per intensiteit verschilt. Een diëtist kan die precies met je uitzoeken wat bij jou past. Maak gerust een afspraak.

Als je binnen je bedrijf als groep sport, vind je het waarschijnlijk heel leuk om te weten hoe je met een goede voeding tot een betere conditie kunt komen. Vraag een lezing aan bij Fivit door een mail te sturen aan info@fivit.nl.

 

 “Wat voor de een ‘gezond’ voedsel is, hoeft dat voor de ander niet te zijn”. Volkskrant 20 november 2016

In de Volkskrant van 20 november jl. een geweldig artikel waarin u kun lezen dat ieder persoon anders reageert op ‘gezond’ voedsel; iets wat wij tijdens onze werkzaamheden als bedrijfdiëtist al zo vaak hebben geobserveerd en geconcludeerd is nu nogmaals via wetenschappelijk onderzoek onderbouwd. Heerlijk.

“Wat voor de een ‘gezond’ voedsel is, hoeft dat voor de ander niet te zijn. Het hangt er maar vanaf wanneer je eet, hoeveel je sport en slaapt, maar vooral de darmflora doet ertoe. Dat is nu voor het eerst wetenschappelijk en overtuigend aangetoond in een omvangrijke Israëlische studie met in totaal duizend proefpersonen. Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Cell.” schrijft Margreet Vermeulen.

“U kunt beter geen rijst en aardappelen eten, maar een glaasje wijn kan voor u geen kwaad.”citeert Margreet hoogleraar interne geneeskunde Max Nieuwdorp.

Precies dat zoeken wij samen met werknemers uit: wat past nu bij jóuw lichaam in jóuw situatie.  Als voorbeeld: lig je met koorts dan kun je blij worden van een beschuitje en glaasje bouillon, maar als je weer in topconditie bent, verwerk je zonder met je ogen te knipperen gerust een driegangenmenu. Zo verandert de behoefte en de capaciteit van je lichaam ook.

Voor meer informatie neem met ons contact op door een mail te sturen naar info@fivit.nl