Vergaderen op het werk met een koekje?

Vergaderen op het werk met een koekje? Niet doen, zegt onderzoeker Victor Immink. Neem liever snackgroenten. (Gelderlander 31-1-2017)
WAGENINGEN – Ongezonde koekjes bij vergaderingen moeten snel plaatsmaken voor gezondere snackgroenten. Dat stelt onderzoeker Victor Immink van onderzoeksinstituut Wageningen Economic Research aan de Wageningen Universiteit.

Samen met collega-onderzoekers zocht hij onlangs uit of de kleurrijke snacktomaatjes, -komkommers en -paprika’s een alternatief kunnen bieden voor koekjes of cake bij een werkvergadering. „De laatste jaren zijn er veel meer snackmomenten op het werk dan vroeger. Mensen eten niet meer alleen een ontbijt, lunch en avondmaal, maar snacken vaker gedurende de dag”, zegt hij. „Tegelijkertijd haalt in ons land niet meer dan 14 procent van de bevolking de norm van het RIVM om 250 gram groenten per dag te eten. ”
Weinig weerstand
Bij 320 vergaderingen met in totaal bijna 2.800 deelnemers in ziekenhuis de Gelderse Vallei, op de Wageningen Universiteit en op ministeries hebben de onderzoekers snackgroenten op tafel gezet. Bij een deel werd alleen gezonde kost voorgeschoteld, de rest kreeg ook nog de keus uit het traditionele koekje. „Ondanks de koekjescultuur in ons land was er opvallend weinig weerstand tegen de snackgroenten. Ze werden zelfs volop gegeten. Als er ook koekjes op tafel stonden, namen de deelnemers meestal één koekje en een paar snackgroenten. De hoeveelheid groenten die werd gepakt, was dan ongeveer even groot als wanneer er geen koekjes bij stonden”, zegt Immink.
Bekertje
Volgens Immink kunnen de snackgroenten het beste in een bekertje worden aangeboden in plaats van in één grote schaal. „We hebben bij sommige groepen een schaal op tafel gezet, en bij andere vergaderingen kreeg ieder een eigen bekertje snackgroenten. Vooral bij die individuele aanpak werden veel groenten gegeten, gemiddeld zelfs 97 gram per persoon. Dat is al ruim een derde van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid”, zegt Immink.
Gewenning
Of werknemers de gezonde hap niet beu worden na verloop van tijd, is volgens Immink niet bekend. „Bij dit onderzoek is vooral gekeken naar de korte termijn. Het is ook belangrijk om te zien of er gewenning optreedt of juist verveling. Dat zullen we in de toekomst merken. Cateraars die betrokken zijn in het onderzoek gaan in ieder geval al aan de slag om nu meer gezonde snacks aan te bieden.”