7 Tips voor een gezonder eetpatroon

Samen aan de slag voor een gezonder Nederland 23-1-2015

Vandaag start de verspreiding van Gezonder Mag., een special over gezondere voeding. Gezonder Mag. is een initiatief van Stichting Ik Kies Bewust, de organisatie achter het Vinkje. De Nederlandse Vereniging van Diëtisten, het Voedingscentrum, de Hartstichting, het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel en het GroentenFruit Huis zijn betrokken bij de special. Ook bijna alle supermarkten zijn actief. Zij zetten het thema ‘gezondere voeding’ de komende weken zelf in de schijnwerpers.

Special Gezonder Mag.
In de special Gezonder Mag., die in een oplage van ruim 2,5 miljoen exemplaren wordt bijgevoegd bij diverse kranten, staan allerlei tips en weetjes over gezondere voeding. Het doel is de consument praktische handvatten te bieden om makkelijker voor gezond te kiezen. De special, ook digitaal beschikbaar via www.gezondermag.nl, heeft volop aandacht voor verse groenten en fruit. Consumptie hiervan draagt bij aan een gezonder voedingspatroon.

 

Gezonder Mag, initiatief van het Vinkje

1 Ja lekker: water!

2 Anti-snack truc: fruit, boterham of cracker

3 Opzouten!

4 Vet goed

5 Pluk de vruchten!

6 Haal eruit wat erin zit

7 Vergeet vooral de vis niet

 

1 Ja lekker: water mag!

Zonder dat je het doorhebt, krijg je via frisdrank en vruchtensap behoorlijk wat calorieën en suikers binnen. En dat is weer ongunstig voor je gewicht. Gelukkig is er een lekker alternatief: kraanwater! Spotgoedkoop, caloriearm, goed voor je portemonnee en je lijf. Tip om snel wat suiker te beperken: drink je koffie en thee zonder suiker. Af en toe zin in frisdrank? Ga dan voor een light-variant.

2 Anti-snack truc

Je kent het wel: zo aan het eind van de dag krijg je trek. In de stad, op het station of bij de benzinepomp staart dat lekkers je dan verleidelijk aan. Maar wist je dat als je trek hebt, zeker als je moe bent, je extra vatbaar bent om jezelf te trakteren op een snack? Niet slim, want ongewild stop je meer calorieën, vetten en suikers in je mond dan goed voor je is. Hanidge tip: stop fruit, een boterham of een cracker in je tas. Dat zijn de perfecte (gezonde) snacks voor dit soort momenten.

3 Opzouten!

Een goede bloeddruk is gezond want een te hoge bloeddruk kan leiden tot hart- en vaatziekten. Door (te veel) zout in eten stijgt je bloeddruk. Belangrijk is om voor producten te kiezen waaraan geen of zo min mogelijk zout is toegevoegd. Op de verpakking zie je de hoeveelheid zout terug. Tip voor thuis: breng je eten op smaak met verse kruiden of knoflook.

4 Vet goed

Is vet slecht? Nee niet altijd. Want je hebt ook een beetje vet nodig. Er zijn twee soorten vetten: verzadigde vetten en onverzadigde vetten. De stelregel is: hoe zachter de vetten of oliën zijn bij kamertemperatuur, hoe beter. Kuipjes margarine, vloeibare bak- en braaadproducten en olie bevatten relatief weinig verzadigde (verkeerde) vetten. Maar die vind je bijvoorbeeld wel weer in harde bakboter en roomboter.

5 Pluk de vruchten!

Smoothies, je ziet ze tegenwoordig veel voorbijkomen. Toch kunnen ze de oude vertrouwde appel, mandarijn, banaan en ander vers fruit met schil niet verslaan. In een hele vrucht zitten namelijk meer vezels en vaak meer voedingsstoffen. En een vers glas vruchtensap dan Daar zitten vaak net zoveel suikers in als in een glas frisdrank (veel dus). Kortom  een simpel stuk fruit is al gezond genoeg

6 Haal eruit wat erin zit

Vezels heb je nodig Kies dus vooral voor volkoren graanproducten. Die zijn vezelrijk, bevatten relatief weinig calorieën en veel voedingsstoffen. Voorbeelden zijn volkorenbrood, volkorenpasta en zilvervliesrijst. Ander voordeel  vezels geven een vol gevoel en dat helpt je weer een gezond gewicht te houden.

7 Vergeet vooral de vis niet

Vis is niet alleen een goed alternatief voor vlees, vis is ook lekker en gezond. En dat laatste komt vooral door de omega 3 vetzuren die je extra beschermen tegen hart en vaatziekten. Eet daarom twee keer per week vis, waarvan een keer vette vis, zoals makreel, zalm of haring. Alle vissoorten zijn gezond, maar let wel op met gepaneerde vis, zoals kibbeling of lekkerbek. Het vet dat bij het bakken wordt opgezogen door de paneerlaag zorgt voor extra veel, ja daar zijn ze weer  calorieën.